Havannankoira


Havannankoiran rotumääritelmä sanoo, kohdassa "yleisvaikutelma" seuraavaa: " Tarmokas, pieni ja matalaraajainen koira, jolla on pitkä, runsas, pehmeä ja mieluiten laineikas karvapeite. Liikkeet ovat eloisat ja joustavat". Kohdassa "käyttäytyminen/luonne" kuvaus jatkuu: "Poikkeuksellisen valppautensa ansiosta helppo kouluttaa varoittamaan vieraista. Ystävällinen, leikkisä ja rakastettava hurmuri, iloinen ja jopa hieman ilveilevä. Rakastaa lapsia ja leikkii väsymättä heidän kanssaan."

Noissa kohdissa mielestäni on tiivistettynä kaikki mikä määrittelee sen ideaali havannankoiran ja siihen pyrin myös omassa jalostustyössäni. Pyrin pentueita suunnitellessani huomioimaan myös koko populaation tilanteen. En vain omia kasvatuksellisia tarpeitani. Havannankoiran rotumääritelmän löydät kokonaisuudessaan täältä.


Valitettavasti havannankoira-kasvattajatkaan eivät voi taata sinulle täysin tervettä pentua. Rodussa esiintyy monia perinnöllisiä sairauksia, kuten muissakin roduissa. Esimerkiksi kaihi, patella luksaatio, välilevyrappeuma (IVDD), allergiat, epilepsia, kilpirauhasen vajaatoiminta ja maksasairaudet ovat terveysongelmia, joihin voit havannankoiran omistajana törmätä vaikka, kuinka minä kasvattajana pyrin tekemään kaikkeni, että pennut näiltä säästyisivät. Suosittelenkin, että pentua harkitessa tutustut tarkasti yhydistyksen terveys-sivuun, Jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO) sekä ilmoitettujen terveystietojen listaan. Kuten varmasti jo huomasitkin, edellä mainitut linkit vievät sinut Havannalaiset ry:n sivuille. Pentua miettivän on hyvä tutustua noilla sivuilla erityisesti "jalostus"- ja "havannankoira"-osioihin, alasivuineen. Näin saat kohtuullisen kattavan kuvan rodusta ja sen terveysongelmista, sekä siitä, mitä noiden terveysongelmien eteen ollaan tekemässä.

Itse olen sitä mieltä, että pakollisten silmä- ja polvitarkastusten lisäksi, varsinkin jalostuskoirille, pitäisi teettää myös kattavat luustokuvaukset, sappihappotestit, CDDY + CDPA-geenitesti sekä luonnetesti. Näistä keskutelemme lisää, mikäli päädyt kysymään minulta pentua. Tai jos kiinnostuit muuten asiasta, laita ihmeessä sähköpostia. =) Olen myös vahvasti sitä mieltä, että jokainen koiran omistaja hyötyy noista tutkimustuloksista, käytetään hänen koiransa sitten jalostukseen tai ei. Jokainen edellämainituista tutkimuksista kertoo sinulle koirasi sisäisestä/psyykkisestä hyvinvoinnista tai puutteista siinä. Mikäli testeissä löytyy puutteita, on mielestäni parempi, että niistä tiedetään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jolloin asioille yleensä pystytään vielä tekemään jotain. Lisäksi tietysti tutkituttamalla sen oman koirasi annat panoksesi siihen, että tulevaisuuden havannankoirat olisivat mahdollisimman terveitä ja hyväluonteisia. Jalostustyötä tehtäessä, mitä enemmän tiedetään lähisuvusta, sitä valistuneempia päätöksiä pystytään tekemään ja sinun koirasikin on aina jonkun jalostukseen käytetyn koiran lähisukulainen. Voit lukea näistä lisää myös yhdistyksen kotisivuilta ja Havannalainen-lehdestä (lehti on jäsenetu yhdistyksen jäsenille).

Nyt kun olet lukenut tämän ja katsonut "Pentua etsimässä"-sivun kysymykset ja kuvat, mieti vielä kerran. Onko havannankoira sinulle oikea rotu ja tunnunko minä sinulle oikealta kasvattajalta? Jos, niin vilkaise ihmeessä tulevia pentusuunnitelmia ja ole yhteydessä. =)

© 2021 kennel Kwateen, Tampere
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita